Inzamelen van tennisballen voor Renewaball

Voor wie zich afvraagt wat die blauwgroene container op ons tennispark doet: Sinds kort doet onze vereniging mee aan de landelijke actie van Renewaball, waarbij Nederlandse tennisverenigingen gebruikte ballen inzamelen. Van die ballen worden nieuwe tennisballen gemaakt. Die ballen heten Renewaball®. Het is een circulaire bal: hij is gemaakt van oude ballen maar ook geschikt om te recyclen tot nieuwe tennisballen. Dat was nog nooit eerder gedaan, het is een wereldprimeur, een innovatie van Nederlandse bodem. En: Renewaball heeft een biologisch vilt (wol, katoen), waar dus geen polyester of nylon inzit. Je slaat er dus geen microplastics mee het milieu in. Renewaball maakt van die ingezamelde ballen bijvoorbeeld ook sportvloeren.

De container en het ophalen van de oude ballen kosten ons als vereniging niets. De kosten van container en lediging ervan worden de komende jaren gedragen door ABN AMRO. Omdat ABN AMRO circulariteit maar ook duurzaamheid in de tennissport belangrijk vindt en dat graag ondersteunt.

Waarom doen wij mee?

Vanwege milieu en klimaat. Tennisballen belasten het milieu sterker dan je denkt.

  • Vroeger kwamen alle tennisballen uit Engeland. Tegenwoordig worden ze vrijwel uitsluitend in het Verre Oosten gemaakt, vér weg van waar wij staan te tennissen. De componenten van een tennisbal komen ook nog eens van over de hele wereld: De componenten hebben al zo'n 80.000 km gereisd voor ze als tennisbal uit de verpakking komen. Dan is er heel wat scheepsdiesel, kerosine verbrand en is er heel wat CO2 aangemaakt.
  • Slijtage van een tennisbal is niets anders dan een spoor van duizenden plastic microdeeltjes dat de polyester/nylon viltlaag trekt, bij elke klap. De bal wordt kaal, die deeltjes eindigen in de bodem of in de plastic soep.
  • Een enkele tennisbal eindigt op een trekhaak of in de bek van een hond. Maar écht recyclen lukte nooit: het rubber en het vilt waren praktisch niet te scheiden. En daarom eindigt nog altijd zo'n 97% van de tennisballen op de vuilnishoop - en vergaan doen ze niet. Of in de vuilverbranding. Onder de viltlaag zit zwart rubber. Brandend zwart rubber is vanuit milieuperspectief gezien niet fijn.
  • Het zijn er niet weinig ook. We verbruiken er in Nederland alleen al zo'n 5,5 miljoen per jaar. Het US open draait er in zijn eentje 95.000 ballen doorheen, Wimbledon 54.000, Roland Garros 65.000. Per toernooi.

Tennisballen vormen dus een serieus milieuprobleem. Dat moet anders. Tijd dus om oude tennisballen te hergebruiken en er nieuwe van te maken. Dat is waarom die inzamelcontainer op onze vereniging staat.

Wat kost dat onze vereniging eigenlijk?

Niets. ABN AMRO neemt de kosten van de eerste 100 inzamelcontainers op zich, inclusief het ledigen ervan. En die van ons is één van die 100. Tot 2023. Dat doet de bank omdat men duurzaamheid in de tennissport graag ondersteunt. Daarom maakt ABN AMRO het inzamelen en ophalen van tennisballen, en daarmee in feite de circulaire tennisbal, mogelijk.
Wij komen als vereniging op een nette, veel minder milieubelastende manier van onze tennisballen af. Wel hebben we afgesproken echt alleen tennis- en eventueel padelballen in de container te gooien, echt niets anders.

Die Renewaball, wat is dat voor een bal?

Renewaball is een circulaire tennisbal. Op druk en net zo goed als andere merkballen. Met een biologische viltlaag van schapenwol en een beetje katoen. Dat is sinds de vroege jaren '60 van de vorige eeuw niet meer gedaan. Ook met dat bio-vilt sla je een spoor van microdeeltjes - maar die zijn gewoon afbreekbaar. Die wol komt niet uit Nieuw-Zeeland maar gewoon hier uit Europa. Renewaball zit met 3 verpakt in een recyclebare (PET, aluminium, PE, FSC-papier) drukverpakking. We maken hem hier in Europa, met als grondstof gebruikte tennisballen - ook van hier uit de buurt, te beginnen uit Nederland. Sterker nog: te beginnen bij onze vereniging.

Renewaball heeft een manier ontwikkeld om die oude ballen 'schoon' te scheiden in rubber en nylon-/polyestervilt. Een voorwaarde voor een circulaire tennisbal - anders kan het niet.
Van het rubber worden overigens ook andere dingen gemaakt, zoals sportvloeren.

Voor wie is de Renewaball gemaakt?

  • Voor verenigingen als de onze, die graag een maatschappelijk steentje bijdragen, door ervoor te zorgen dat onze ballen niet meer op de vuilnishoop terechtkomen, of in de verbrandingsoven. Daarom staat er bij ons een Renewaball-inzamelcontainer voor het terughalen van gebruikte ballen, van alle merken.
  • Voor tennissers die hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om plastic soep en klimaatverandering. En daarmee de UN Sustainable Development Goals 12, 13 en 14 een stukje dichterbij brengen. Maar die wel graag met een goede en betaalbare bal willen blijven tennissen.

Voor meer informatie: www.renewaball.com